3 receptai. Kur ir kaip naudoti įvairias žoleles?

Paprasti žolelių receptai, kupini reikalingiausių vitaminų

Kaip žadėjome ankstesniuose straipsniuose, pasidalinsime keliais receptais, kuriuose naudojamos pavasarinės ir prieskoninės žolelės. Linkime išradingumo ir nepakartojamai smagių akimirkų gaminant tiek namuose, tiek lauke – savo jaukiose terasose!

  1. Žaliasis sviestelis

Ypač paprastas, tačiau neprastas receptas. Iš tiesų čia net nėra reikalo aprašinėti konkrečius ingredientus, nes kiekvienas gali susikurti savo mėgstamiausią derinį. Svarbiausia – kokybiškas kambario temperatūros sviestas ir labai smulkiai pjaustyti, kapoti žali (ir ne tik) prieskoniniai augalai. Aš, asmeniškai, labai mėgstu petražolių ir česnako derinį svieste. Tačiau gali būti variantai ir be česnako, o tik su žolelėmis, pvz., krapais, čiobreliais, petražolėmis, šalavijais, bazilikais ir t.t.

Tokį sviestą galima naudoti tiek vasarą, tiek žiemą, kai taip norisi vasaros skonių. Tiesiog užšaldykite nedidelėmis porcijomis ir laikykite šaldiklyje.

O naudoti galima labai daug kur – tiesiog sumuštiniams sutepti, uždėti ant kepamo kepsnio kepsninėje. Man labai patinka žaliame sviese su česnaku ir petražolėmis pakepinti krevetes, kurios tuomet būna ypač skanios!

Zaliasis sviestelis

2. Žaliasis kokteilis

Keisti pas mus receptai – ir vėl sunku apibrėžti tikslius ingredientus, nes šiame recepte jų derinių taip pat galima daugybė.

Kaip bazę naudokite bananą, įpilkite šiek tiek vandens ir pridėkite įvairių pavasarinių/vasarinių žolių. Puikiausiai tiktų garšvos, dilgėlių lapeliai, kiaulpienių švieži lapeliai ar žiedai. Aš dar mėgstu kokią uogą ir linų sėmenų šaukštą įmesti. Tuomet belieka viską susmulkinti smulkintuvu. Šis receptas – tikra vitaminų bomba !

Beje, galima naudoti paprasčiausią pieštuko formos smulkintuvą, tad tikrai nėra reikalo vis atidėlioti kokteilio gaminimo save guodžiant, jog neturite virtuvinio kombaino ar specialaus smulkintuvo 😉

Zaliasis kokteilis

3. Garšvų pesto

Apie ypatingas garšvų savybes kalbėjome ankstesniuose straipsniuose, tad jau žinote, kokie vitaminų klodai paslėpti šioje žolėje. Rekomenduojame išbandyti šį tą neįprasto. Pasigaminkite pesto padažą iš garšvų. Šis receptas puikiai pasitarnaus kaip sveikas užkandis arba kaip padažas prie įvairių patiekalų. Beje, jį galima ir užšaldyti bei panaudoti vėliau padažams ar sriuboms gardinti.

Jums reikės:

100 ml saulėgrąžų aliejaus,

saujos jaunų garšvos lapelių,

50 g kepintų saulėgrąžų branduolių, tačiau juos galima pakeisti ir riešutais (kedro, graikiniais ar kt.),

30 g kietojo sūrio,  pvz. “Džiugas”,

1 skiltelės česnako (nebūtina jei nemėgstate),

šlakelio citrinų sulčių,

druskos, juodųjų pipirų.

Garšvos lapelius nuplaukite ir nusausinkite (rekomenduojama naudoti jaunus lapelius). Sudėkite juos į smulkintuvą kartu su česnaku bei kepintomis saulėgrąžomis bei susmulkinkite. Tuomet po truputį pilkite aliejų ir smulkinkite iki norimos konsistencijos. Pabaigoje suberkite smulkiai sutarkuotą kietąjį sūrį, įspauskite šlakelį citrinos sulčių ir išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais.

Garsvu pesto

Skanaus!

Su šiltais linkėjimais,

Logo ekoseses

Tekstą ruošė: Inga Skirmantienė

Redagavo: Saulė Skirmantienė­­­­­­­­­­­­­

P.S. Dalis nuotraukų yra iš Canva.com

Jūsų atsiliepimas

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

fourteen + seven =