Vitaminų bomba Jūsų kieme

Paprasti augalai, kurie slepia klodus vitaminų

Už lango – balandis. Kol kas orai nelabai lepino, tačiau šiandien, saulutei pašildžius, išėjau į terasą pasidžiaugti šiluma. Mano senutis lauko baldų komplektas „Romantika“ jau pasiruošęs sezonui, tad prisėdau ant sofutės pailsėti ir pasilepinti saulės spinduliais. Pasirodo tai gali būti pavojinga! Tikriausiai nustebote – kodėl?!

Seni lauko baldai

Taigi, mano poilsis netikėtai baigėsi! Užplūdo mintys apie kiemo ir terasos darbus: reikia sutvarkyti gėlių darželį, planuose pakeltų lysvių konstravimas darže, dar reikėtų palaistyti šiltnamyje augančias salotas ir t.t. ir t.t. Tikriausiai puikiai žinote nesibaigiančių rūpestėlių virtinę?Pavasarinės daržovės, salotos 😉

Bet įdomiausia šiandienos mintis, kuria nekantrauju pasidalinti ir su Jumis – laikas prisirinkti pirmųjų gamtos dovanų!

Gamtos dovanojami vitaminai

Pristatome jums 4, beveik kiekviename kieme aptinkamus augalus, kuriuos pavasarį tiesiog būtina įtraukti į savo mitybos racioną. Kituose straipsniuose būtinai pasidalinsime, kaip išsaugoti jų vitaminus ilgą laiką ir kur naudoti vieną ar kitą žolyną. Pažadame pasidalinti tikrai naudingais patarimais bei ypač įdomiais ir netikėtais receptais!

 

O šį kartą susipažįstame su augalų teikiama nauda mūsų organizmui.

  • Ar žinote, kad įvairių medžių pumpuruose tūno vitaminų bombos? Juk medis pavasarį į pumpurus sudeda visą savo energiją, naudingąsias medžiagas. Pvz. juodųjų serbentų krūmų pumpuruose yra vitaminų B, E, K, P, folio rūgšties, karotino, o vitamino C – daugiau nei uogose. Šie pumpurai stiprina organizmą, slopina uždegiminius procesus. Taip pat naudingi yra ir liepų, beržų bei kitų medžių bei krūmų pumpurai.
  • Iš išvaizdos elementari piktžolė, garšva, savyje slepia klodus mūsų organizmams taip reikalingų medžiagų. Garšva nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų. Lapus galima valgyti žalius, virtus ar troškintus, dėti jų į salotas, sriubas. Tai vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino A, C, mineralinių medžiagų, taip pat eterinių aliejų. Garšva mobilizuoja ir labai stiprina imuninę sistemą. Jos sultys pasižymi raminančiomis savybėmis.
  • Kiaulpienės iš senų laikų vadinamos „gyvybės eliksyru“. Jose yra daug flavonoidų, taip pat antioksidantų, vitamino C ir liuteolino, kurie neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį. Sakoma, kad kiaulpienė savyje turi pusę naudingų Mendelejevo lentelės cheminių elementų (kalis, natris, manganas, aliuminis, geležis, varis, kalcis taip pat ir vitaminai A, B, E ir C). Gydo anemiją, tulžies pūslės sutrikimus, taip pat dėl jose esančio kalcio stiprina kaulus. Kiaulpienių žiedai, šaknys ir lapai valo kepenis, naudingos sergant diabetu.

 

  • O dilgėlė kiek gėrio savyje turi! Dilgėlės „garsėja“ vitaminais C, K, E, B. Jose daug aminorūgščių, mikroelementų, kurie kartu su vitaminais stiprina ir gydo žmogaus .
Vaistžolė, garšva

Tikriausiai jau supratote, ką turėjau galvoje sakydama, kad poilsis buvo „pavojingas“? 🙂 Taip, taip, teko šokti nuo sofutės ir ėmiausi darbo. Šiandien prisirinkau garšvų bei kiaulpienių žiedų, dar asiūklių pumpurų. Kai kurie iškart pateko į vitaminų kokteilį, o kitus suruošiau „žiemai“. Išsamiau apie šių žolelių paruošimą žiemai pakalbėsime kituose straipsniuose. Būtinai papasakosime kelis būdus, kuriuos jau kelis metus naudojame ir mėgaujamės rezultatais: gaiviu pavasariniu skoniu žiemą ir puikia sveikata.

Kviečiu ir jus išeiti pasirinkti gamtos dovanojamų vitaminų. O mes pažadam daug naudingų patarimų, o taip pat puikių receptų!

Sekite mūsų naujienas tinklapyje arba FB paskyroje.

 

Su šiltais linkėjimais,

Logo ekoseses

Tekstą ruošė: Inga Skirmantienė

Redagavo: Saulė Skirmantienė­­­­­­­­­­­­­

Jūsų atsiliepimas

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

eleven + five =